Ganduri pentru mine, pentru tine..

Friday, November 10, 2006

Horoscop si brosuri

Astazi am aflat care este intrebarea care imi caracterizeaza existenta: “Oare?”

In afara de faptul ca am folosit-o ca intrebare predominanta in 2 posturi fara legatura intre ele, astazi mi-am citit horoscopul (nu obisnuiesc, dar din lipsa de activitate..) si la sfarsit se pune aceeasi intrebare. Cred ca incertitudinea ma caracterizeaza. Ma abtin sa scriu mai departe.

In cadrul uneia dintre multele activitati culturale si de informare ce au avut loc astazi (cu ocazia “Zilelor Colegiului”) in liceu, a fost adusa in discutie si “misiunea ECDL” – European Computer Driving Licence. De fapt, inceputul a apartinut unei scurte descrieri ale “primei diplome recunoscuta in Europa, care te ajuta sa obtii un loc de munca mai bun” (asta probabil in cazul in care angajatorii prefera Internet Explorer si Microsoft Office).

Ce este ECDL? Un standard de certificare a abilitatilor de utilizare a unui computer, introdus si creat de Consiliul European al Societatilor Informatice Profesionale (CEPIS).

Astfel, abilitatea de a folosi eficient un calculator poate fi certificata cu ajutorul acestor examene.


In total sunt sapte, un examen teoretic si sase practice:

1.Concepte de baza ale Tehnologiei Informatiei (IT)

2.Utilizarea computerului si organizarea fisierelor

3.Procesare de text

4.Calcul tabelar

5.Baze de date

6.Prezentari

7.Informatie si Comunicare


Examenele pot fi sustinute in orice ordine, oricand, insa in maxim 3 ani de la data inscrierii. Pentru a face parte din program, trebuie achizitionat un card ECDL, pe care este inscris orice examen promovat. Examenele pot fi sustinute numai la centrele acreditate din Romania, prezente aproape in fiecare judet. Odata completat cardul, cu toate cele sapte examene, acesta este trimis la centru si se elibereaza astfel Carnetul de conducere al calculatorului.


Acest examen atesta capacitatea utilizatorului de a opera pe computer, eventual de a programa (calculul tabelar-Excel), astfel incat majoritatea aspirantilor la un job bine platit in domeniul IT nu ar trebui sa intampine dificultati in abordarea subiectelor.


Partea ce mai interesanta a brosurii este cea in care sunt prezentate “Valorile fundamentale”. Sa dau cateva exemple:


-
Standarde internationale. Pretuim standardele si natura interculturala si internationala a programelor noastre

- Seriozitate. Credem cu tarie in capacitatea noastra de a facilita pregatirea tuturor pentru a aperticita la Societatea Informationala

- Cel mai inalt nivel de expertiza. Suntem in permanenta la curent cu ultimele noutati folosind cele mai bune resusrse academice si personale

- Credibilitate. Administram riguros si uniform calitatea si asigurarea standardelor.

- Etica. Ne dovedim integritatea in toate aspectele.

Si lista continua (deschidere spre nou, spirit de colaborare samd).

In ciuda tuturor brosurilor, siteurilor, aprecierilor din partea celor implicate, parerea generala a fost ca “trebuie sa fii nascut de 2 zile ca acest examen sa iti puna probleme”. Insasi utilitatea lui este pusa sub semnul intrebarii. Ma intreb de ce? Probabil termenul de ‘permis’ nu da bine in context. Si nici ‘Prima ta diploma recunoscuta in Europa’. Poate eu mai am una.


Oricum, lasand deoparte limbajul, acest examen este util. Daca tot nu este foarte dificil de obtinut, atunci o diploma in plus nu strica, nu? Mai ales una de recunoastere internationala. Poate la anul se vor inscrie mai multi doritori si de la mine din liceu.


Insa daca esti bine pregatit, nu mai conteaza aceste testari, jobul bine platit, obtinut in urma unui examen, e al tau oricum. Dar experienta, competitia, dau bine la CV.


Poate la anul il incerc si eu.

1 Comments:

  • Interesant thanks a lot :) dupa ce dau capacitatea sper sa dau si eu ECDL-ul

    By Anonymous Anonymous, at 11:19 AM  

Post a Comment

<< Home


 
                                                      Website Counter